Nieuws

Word jij de nieuwe Voorzitter?

Word jij de nieuwe Voorzitter?

Denk jij dat jij aan het hoofd van het bestuur kan staan en overal wel een oogje in het zeil kan houden? Lees dan hier of de functie voorzitter wat voor jou is:

Functie

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor de algemene coördinatie van de vereniging en ben je samen met de secretaris en penningmeester tekenbevoegd. De belangrijkste taak is om duidelijk overzicht te houden van wat er allemaal gebeurt binnen de vereniging. Er gebeurt namelijk gigantisch veel in een jaar tijd! Het jaar zit vol met activiteiten, vergaderingen en samenwerkingen. Verder leidt de voorzitter elke bestuursvergadering, hiervoor moet je een agenda opstellen en zorgen dat er genoeg aandacht wordt gegeven aan elk punt op de agenda. Naast de bestuursvergaderingen zit de voorzitter ook de Commissie Voorzitters Vergadering (CVV) voor. Een andere taak van de voorzitter is om iedereen als team bij elkaar te houden. Zorgen dat de communicatie onderling goed blijft en dat het beleidsplan, het huishoudelijk reglement en de statuten nageleefd worden. De voorzitter is ook het contactpersoon voor de RvT, het instituut, de Stichting Studenten Activiteiten (SSA) en de overige studieverenigingen.

Werkzaamheden

Aan het begin van het jaar stelt de voorzitter, samen met het bestuur, het beleidsplan op en de jaarplanning. In deze planning worden alle activiteiten voor het komende bestuursjaar opgenomen. Hiernaast leidt de voorzitter, zoals gezegd, verschillende vergaderingen gedurende het jaar.

 

Benodigde capaciteiten

Een voorzitter ben je, maar je kan ook groeien als voorzitter. Niet iedereen heeft de aangeboren skills om voorzitter te zijn, maar dat is niet erg! Het bestuursjaar is namelijk ook een leerproces.

De volgende capaciteiten zijn geen vereiste maar wel een pre:

-    Leidinggevend

-    Helikopterview

-    Coördineren

-    Flexibel

-    Kunnen motiveren

-    Communicatief vaardig

-    Kunnen luisteren

-    Beslissingen kunnen nemen

-    Lobbyen

-    Geen 9-5 mentaliteit

 

Huidige voorzitter

Vorig jaar, in het eerste jaar van mijn studie, ben ik in contact gekomen met HMV Actis. Vorig jaar was ik actief lid bij de Lezex commissie. In dat jaar heb ik HMV Actis goed leren kennen en heel veel plezier beleefd bij de vereniging. Toen de sollicitaties voor het nieuwe bestuur open stonden ging ik nadenken, zo'n bestuursjaar leek mij namelijk wel wat. 

Van de keuze om een bestuursjaar te gaan doen heb ik nooit spijt gehad! Ik heb super veel geleerd afgelopen jaar, meer dan dat ik van mijn collegejaren heb geleerd. Ik heb mezelf leren kennen en de leerstof van de studie in praktijk kunnen brengen. Ik weet zeker dat ik hier later veel aan zal hebben.

Je begint het jaar fris, fruitig en vol energie. Alles is nieuw en daar moest ik in het begin wel heel erg aan wennen. Maar je doet het met zijn allen en je krijgt ook veel hulp van je voorgangers. Hierdoor komt het allemaal goed en wen je al snel aan de werkzaamheden.

HMV Actis is één grote leerschool. Je krijgt hier heel veel kansen en deze moet je met beide handen aanpakken. Zo heb ik veel activiteiten mogen organiseren voor de actieve leden en heb ik echt super veel nieuwe mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt. Ook ben ik op dit moment bezig met het organiseren voor de introductieweek in september.

Als je nog twijfelt om een bestuursjaar te gaan doen, dan kan ik je met alle zekerheid zeggen: gewoon doen! Ik heb de keuze bewust gemaakt en ik heb er sinds die ene dag nog geen seconde spijt van gehad. Natuurlijk zijn er minder leuke momenten, maar hier leer je van en met zijn allen kom je hier ook doorheen. Uiteindelijk is het maar één jaar, maar het is een jaar waar je voor de rest van je leven iets aan hebt. Het is geweldig om jezelf en je bestuur zo te zien groeien, het geluk te hebben zoveel bijzondere en mooie mensen te ontmoeten, het voelt als familie!

Interesse? 

Solliciteer nu door je CV met een motivatiebrief voor 9 mei te sturen naar soco@hmvactis.nl.

Nog niet helemaal zeker?

Kom dan langs op de bestuursinformatiedagen op 17 en 18 april of 6 en 7 mei in T2.15 voor meer  informatie over een functie binnen het bestuur. 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen