Nieuws

Het commerciële Valentijn vermijden?

Het commerciële Valentijn vermijden?

Valentijnsdag, een woord waarbij iedereen een ander gevoel ervaart. Voor de één is het dé dag om eens als de romantische versie van zichzelf op te staan. Voor de ander niets bijzonders en voor de singles dé perfecte smoes om zichzelf helemaal vol te proppen met chocolade (zelf gekocht uiteraard). 

Heb jij ooit een relatie gehad op 14 februari? Dan heb je jezelf vast wel eens afgevraagd of hij of zij iets voor jou gaat doen/kopen met Valentijn. En dat was dan vast nog niet de lastigste vraag die in je hoofd ronddwaalde… De grote vraag is natuurlijk of jij dan ook iets moet doen, en vooral wat. 

Oorspronkelijk is Valentijn de dag waarop je je geheime liefde verrast. Hoe kun je dat nou doen? Nou gewoon, met een bloemetje, kaartje, chocolaatje. Lekker cliché! Zoals altijd zijn wij als mensheid er weer goed in geslaagd om zo’n traditie volledig op te blazen. Tegenwoordig geven bijvoorbeeld ook de niet-zo-geheime-stellen elkaar cadeaus op 14 februari. Waarom? Om te bewijzen dat ze zo ontzettend verliefd zijn. Ik hoor je al zuchten, je vindt het vast onzin, of heb je misschien stiekem deze datum al groot in je agenda omcirkeld (inclusief de hartjes stickers)? Maar daar gaat het ook helemaal niet om, het gaat om het feit dat elk jaar de winkels worden overspoeld met verliefde klanten, op zoek naar hét perfecte cadeau. Of toch niet?

Uit onderzoek van Radar is gebleken dat er maar liefst 76 procent van de ondervraagden niks doet met Valentijn. Zij vinden dat deze dag niet gaat om de liefde, maar vooral om de commerciële gedachte achter deze romantische (feest)dag. En nee, dit zijn niet de types zoals die ene enge man die je elk weekend tegenkomt, hangend aan de bar, op zoek naar een volgende prooi. Ook niet de eindeloze singles, die alleen maar jaloers worden bij het zien van gelukkige koppels. Dit zijn mensen met een echte relatie, ook al laten ze dit niet (extra) zien op Valentijnsdag.

Een kleine 13 procent van de ondervraagden rent wél naar de winkel voor een bos rozen, fluffy sokken met hartjes of pakt bij extreme verliefdheid uit met een geurtje. Met een beetje geluk treft je liefje een slimme verkoper bij de ICI Paris XL en wordt hem of haar de nieuwste geur der liefde aangesmeerd. Maar echte liefde gaat door de maag toch? Je bent afgelopen dagen vast talloze advertenties van romantische voedselpakketten tegengekomen. Deze pakketten bevatten alle ingrediënten om je gezellig samen vol te proppen en daarna te bezatten met een fles lauwe champagne. Ook de horeca slaat zijn slag uit deze traditie dus. Maar hé, support your locals!

Natuurlijk weten we ook allemaal dat liefde niet te koop is. Je kunt geen hekel hebben aan Valentijnsdag, maar toch (om wat voor reden dan ook) liever niet te veel of helemaal geen geld uit willen geven. Droog dan je tranen maar, want ook jij kan je liefde gewoon duidelijk maken dat je hartstikke veel van hem of haar houdt. Kijk samen een film of neem een net iets te klein bad, met waxinelichtjes en zwoele muziek tover je elke setting in enkele seconden om tot een romantische scène. En mocht je nou alsnog geen inspiratie hebben, vier dan volgend jaar Valentijn op 15 februari, dan zijn alle love-chocoladerepen in de uitverkoop.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen