Nieuws

Tips bij het presenteren

Tips bij het presenteren

Iedereen op het HBO krijgt er mee te maken: presenteren. Dit is voor de een wat makkelijker dan de ander. Daarom hebben wij gekeken wat nou de beste tips zijn om een goede presentatie te geven en die delen we hier graag met je!

 1. Wees relevant. Bedenk van tevoren voor wie je spreekt (je doelgroep) en bedenk waarom jouw verhaal interessant is voor deze doelgroep. Als je deze vraag kan beantwoorden dan is de kans groot dat je publiek geïnteresseerd is en dus verder naar jou zou luisteren.
 2. Toon de passie die je hebt. Je moet je onderwerp verkopen, jij vindt het onderwerp van je presentatie geweldig! Als jij enthousiast bent, zal je publiek daar op reageren. Wees oprecht over waarom het onderwerp belangrijk of interessant voor je is.
 3. Bepaal je kernboodschap. Tijdens de voorbereiding van je presentatie is het belangrijk om jezelf telkens te vragen wat de boodschap is die je je publiek wilt meegeven. Deze boodschap wordt de kernboodschap genoemd en het is jouw doel om te zorgen dat je publiek deze meekrijgt. Probeer deze boodschap kort, maar bondig, te formuleren. Denk hierbij aan ongeveer 20-30 seconden. Als de kernboodschap duidelijk is kan je verder met de overige inhoud van je presentatie. Zorg wel dat deze inhoud gerelateerd is aan je kernboodschap, hierdoor onthoudt het publiek de inhoud beter.
 4. Maak een vlammende start! Het begin van een presentatie is belangrijk voor het verdere verloop van de rest van de presentatie. Als het je niet goed lukt om direct de aandacht te trekken, zullen mensen sneller hun aandacht verliezen. Begin bijvoorbeeld met een video over je onderwerp, of een goede quote.
 5. Lach! Uitstraling is erg belangrijk tijdens een presentatie. Als je lacht vergroot dat je geloofwaardigheid, en voor sommigen helpt het zelfs tegen de zenuwen!
 6. Hou je Powerpoint kort. Het moet natuurlijk niet de bedoeling zijn dat mensen meer op je Powerpoint letten dan op jou. Je Powerpoint moet juist ondersteunend zijn. Een paar tips voor een sterkte Powerpoint:
  • Mag maximaal 10 slides bevatten
  • Moet niet langer dan 20 minuten duren
  • Moet een goed leesbaar lettertype en lettergrootte hebben zodat het voor het publiek achterin ook nog leesbaar is.
 7. Blijf rustig ademen. Dit klinkt lastig, zeker als je vaak zenuwachtig bent voor of tijdens een presentatie. Toch helpt het rustige ademhalen juist met de zenuwen verminderen. Door de gecontroleerde ademhaling ga je ook je woorden duidelijker uitspreken, waardoor je al overtuigender overkomt. Ook voorkom je zo dat je door je presentatie heen snelt.

En als dit allemaal niet helpt, de oude tip van stel het publiek naakt voor, kan ook altijd nog helpen! Veel succes!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen